Η πλατφόρμα για τις μετεγγραφές- Aπό σήμερα η χορήγηση κωδικών στους φοιτητές

Έγγραφο του Υπ. Παιδείας για την ταυτοποίηση των στοιχείων των υπό μετεγγραφή φοιτητών

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς θέσης εισαγωγής στους επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013-2014 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118/τεύχος Α΄/2014) και του άρθρου 47 του Ν. 4274/2014 (ΦΕΚ 147/τεύχος Α΄/2014), όπως τροποποιήθηκαν με τα άρθρα 38 και 39 του Ν. 4301/2014 (ΦΕΚ 223/τεύχος Α?/2014), καθώς και τις κατ΄ εξουσιοδότησή τους εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις.

Για τους επιτυχόντες που θα υποβάλουν αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής βάσει των διατάξεων του άρθρου 47 του Ν. 4274/2014, ο αριθμός των μεταφερομένων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα.

Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης  μετεγγραφής οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το σύνδεσμο «http://solon.it.minedu.gov.gr» που θα βρίσκεται στην επίσημη  ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να ακολουθήσουν  τα προτεινόμενα βήματα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Η ιστοσελίδα θα δέχεται αιτήσεις από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο, κάλεσε τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σήμερα Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014  να ταυτοποιήσουν τους υποψηφίους για μεταφορά της θέσης επιτυχίας τους σε αντίστοιχη Σχολή-Τμήμα, που θα προσέλθουν στη Διεύθυνσή τους .

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι αυτοί συμμετείχαν στις Εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β΄, Μαΐου ? Ιουνίου του σχολικού έτους 2013- 2014 και κατέλαβαν θέση εισαγωγής σε Σχολή/Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΚΩΔΙΚΟΙ

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  θα πρέπει να επιτρέψουν στους φοιτητές να δημιουργήσουν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους.

Ο κωδικός αυτός είναι απαραίτητος για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μεταφοράς της θέσης τους.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
1. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στο Τμήμα εισαγωγής τους, καλούνται, από 9 έως 17 Οκτωβρίου 2014, να υποβάλουν αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Προκειμένου να προβούν στην ανωτέρω ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προσκομίζοντας το δελτίο της Αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους και τον κωδικό αριθμό υποψηφίου που είχαν στις Πανελλαδικές, ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.
3. Οι αιτούντες συνδέονται, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή και χρησιμοποιώντας τον 8-ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που δημιούργησαν, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση. Η αίτηση αυτή  επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει.
4. Ο αιτών έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης.
5. Ο αιτών δηλώνει  τα ακόλουθα:
α) Την κατηγορία στην οποία ανήκει.
β) Την προτίμησή του για την αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσεως εισαγωγής του ή αν πρόκειται για περισσότερες από μια αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα ανά Περιφέρεια την σειρά προτίμησης σε όλες αυτές.
γ) Τέλος, συμπληρώνει το τηλέφωνό του, την πλήρη ταχυδρομική  και ηλεκτρονική διεύθυνσή του.
6.  Ο αιτών τη μεταφορά θέσης έχει τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης της αίτησής του, προκειμένου να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση οριστικοποιείται με την επιλογή «υποβολή αίτησης». Χωρίς την οριστική υποβολή της αίτησης δεν χορηγείται αριθμός πρωτοκόλλου και η ηλεκτρονική αίτηση είναι άκυρη.
7. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής, οι αιτούντες οφείλουν να εκτυπώσουν την αίτησή τους, στην οποία αναγράφεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που έλαβε και αποδέχονται να προσκομίσουν, στο Ίδρυμα υποδοχής τους, τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ  ?ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ?  manual